Tel: 93 889 35 87 / 93 886 19 99 / Ronda Camprodon, nº4. Vic
Cercar

Acompanyem a l'adolescent a viure l'etapa de transició de la infància a l'edat adulta

L’adolescència

L’adolescència és l’etapa de transició de l’ infància a l’edat adulta, en la vida de l’esser humà. S’ experimenta un creixement a nivell físic, psicològic i social, i els canvis són més significatius que en la resta de la vida.

En aquest trànsit cap a l’etapa adulta, juguen un paper important dos tipus de variables, que poden frenar o bé accelerar la maduresa:

  • INTERNES: fisiològiques i emocionals.
  • EXTERNES: ambientals, pares, professors, escola, companys.

El creixement físic, i l’aparició de les característiques sexuals secundaries (canvi de veu, aparició de pel, primera menstruació, desenvolupament mamari…) tenen una repercussió en la pròpia autoimatge i en l’autoconcepte. A nivell psicològic es produeixen canvis emocionals i d’estat d’ànim que poden crear estats de confusió i d’inestabilitat.

El tipus de pensament de l’adolescent, es recolza en dos grans pilars:

  • EGOCENTRISME: s’auto valora contínuament i es preocupa per com el veuen els altres. Hi ha una gran sensació de ridícul.
  • LA FAULA PERSONAL: ell és únic i irrepetible. Ningú més té les experiències internes com ell

 L’ adolescència un període on poden aparèixer també els primers xocs generacionals, la primera forma de pensar diferent  a la dels seus progenitors, les primeres experiències solitàries, i els incomoda  la dependència que tenen dels pares. Tanmateix, l’aparent seguretat, provocació de les normes, altivesa amaguen en realitat inseguretat, incomprensió, culpabilitat, sentiments de solitud, etc. Tot això, és una cortina de fum per amagar temors, dubtes, frustracions i sensacions conseqüents per dols propis del procés de canvi.

Els adolescents també experimenten la descoberta de la sexualitat, comencen a fer-se preguntes i  a voler experimentar diversos comportaments, un fet necessari per a poder arribar a la maduresa sexual .

La majoria de les reaccions que tenen els adolescents, es troben dins d’un procés de normalitat. En aquest sentit, un breu acompanyament pot ajudar en el procés de canvi per dotar-los d’eines d’afrontament per a les constants demandes de l’entorn, i resoldre amb èxit l’etapa vital en la que es troben.

Per altra banda, cal detectar senyals d’alarma que poden ser motiu de consulta: situacions o comportaments de risc per a la seva salut, la seva vida o la dels altres.  Com també poden presentar un més gran aïllament de l’entorn, símptomes d’ansietat, canvis sobtats de l’estat d’ànim, apatia, insomni , irritabilitat, desmotivació d’allò que sempre ha agradat, tristesa continuada, manca d’habilitats socials…  sense oblidar totes els problemes relacionats amb l’escola.

A Teràpsia comencem el contacte amb l’adolescent escoltant , què ens diu i què ens vol dir en realitat amb l’intenció de poder fer una avaluació de la demanda i generar un diagnòstic. A partir d’aquest, iniciar una intervenció terapèutica amb l’objectiu d’atenuar la simptomatologia i arribar al conflicte que genera el malestar. Paral.lelament, en moltes ocasions, fem un treball amb els pares per com abordar la situació en l’entorn familiar. El treball de coordinació amb l’escola i d’altres professional, és un aspecte que s’inclou en el tractament si aquest ho requereix.