Cercar
Psicolegs i psiquatres Vic, Teràpsia

Article: “Primer pas per superar una addicció”, per Maria Perez

Maria PerezQuè vol dir “consciència”? És la facultat i l’acte específic de la vida psíquica caracteritzat pel fet d’adonar-se d’alguna cosa.

Qualsevol situació personal podrà millorar només si ens adonem del que està passant, si analitzem i reflexionem sobre la nostra conducta, pensaments i emocions.Amb la voluntat de canvi, l’ajuda de la teràpia i dels éssers més propers es desenvolupen els processos de consciència a nivell cognitiu, emocional i conductual.

Les addicions són considerades per la comunitat científica com a una malaltia. Es quan reconeixem que existeix la malaltia, que podem tractar-la com requereix. Però aquest pas de reconeixement, o també podem dir de CONSCIÈNCIA  pot tenir resistències.

Habitualment quan existeix una situació d’addicció, al qui costa més prendre consciència de la mateixa és a la persona que la pateix. La mateixa addicció farà que s’activin mecanismes sovint inconscients per negar, minimitzar, ometre la situació, per tal que el consum continuï.

En canvi, l’entorn més proper com pot ser la parella, els pares, fills, amics, ràpidament poden veure com el consum o la conducta del seu familiar surt dels estàndards socials i les conseqüències del consum són certament devastadores per la persona i els propers.

Així, podem afirmar que l’entorn és bàsic per a realitzar aquest primer pas de consciència. Les actuacions de les persones de l’entorn (sobretot en una primera etapa de l’addicció) influiran en el trajectòria de la persona amb l’addicció.

Segurament la consciència de la família i els amics no es pot transmetre ràpidament al qui pateix l’addicció. Tanmateix algunes actuacions dels familiars podran facilitar que el protagonista de la malaltia faci un procés propi amb el resultat de prendre consciència del problema i començar a voler solucionar-ho.

Amb el procés de teràpia i a través d’exercicis relacionats amb el tipus de consum, els seus antecedents i els factors que hi influeixen, com també amb la interacció amb l’entorn i les relacions interpersonals, pensem, reflexionem, compartim, etc., de manera que la consciència arriba i amb ella la base per a millorar la situació.  

Related Posts: